Ştiinţa din spatele serialului "Lie to me"

Ştiinţa din spatele serialului "Lie to me"

Ați auzit sau ați vizionat vreodată serialul American Lie to me ?

În serial, Tim Roth îl interpretează pe Dr. Cal Lightman, expertul în detecția minciunii care studiază micro-expresiile și limbajul involuntar al corpului, pentru a expune adevărul din spatele minciunilor. El este angajat de diverse autorități publice în diferite investigații și este pregătit să își folosească toate resursele pentru a găsi adevărul.

Serialul dramatizează o serie de situații și emoții, în stil Hollywoodian, care însă au la bază o documentare  științifică și anume știința F. A. C. S. ( Facial Action Coding System).

Dar ce este F.A.C.S.?

F.A.C.S. este abrevierea de la Sistemul de Codare a Acțiunilor Faciale și reprezintă studiul micro-expresiilor. Micro-expresiile durează ½ secunde și sunt dificil de depistat.

Micro-expresia este o expresie facială scurtă, involuntară, pe chipul unei persoane, ca manifestare a emoțiilor pe care le exprimă. Spre deosebire de expresiile obișnuite ale feței, este dificil și uneori imposibil ca aceste reacții să se ascundă sau să poată fi controlate, pentru că se întâmplă într-o fracțiune de secundă (cu o durată de numai 1/25 până la 1/15 de secunde).

Micro-expresiile au fost catalogate în 7 emoții universale de bază: dezgust, frică, furie, tristețe, fericire, dispreț și surpriză. Combinarea aceastora formează o multitudine de emoții pozitive și negative cum ar  fi:  jenă, anxietate, vina, mândria, ușurare, mulțumire, plăcere, rușine, etc

Așadar putem spune că exprimăm o gamă foarte largă de emoții.

F.A.C.S. este o știință foarte interesantă care este utilizată pe scară largă, în întreaga lume. Cunoștințele F. A.C.S își găsesc aplicația atât în investigații sau criminalistică cât și în afaceri, pentru a obține un avantaj în negocierea contractelor sau când se intervievează noii angajați, în comunicare, pentru a-l înțelege pe interlocutor, etc.

Tu poți citi micro-expresiile ? Puneți abilitățile la încercare cu ajutorul chestionarului nostru: http://facs.zivac.ro/#/hi