Doi pași pentru a ieși dintr-o situație de manipulare

Astăzi vreau să vă vorbesc despre modul în care o comunicare distorsionată, manipulatoare vă poate face să suferiți. Sunt convinsă că mulți dintre voi ați fost victime ale comportamentului manipulator, cel care vă scade energia vitală și vă face să acumulați frustrări.

Este vorba despre acele relații care vă provoacă disconfort grav, cum ar fi anxietatea, stresul, tristețea, depresia. Dar puteți ieși dintr-o astfel de situație!

Fiecare dintre voi poate fi uneori în contact cu cineva gata să vă manipuleze. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să recunoașteți manipularea, o situație de comunicare care se bazează pe emoționalitatea voastră. Cei care manipulează, de obicei, pot încerca să vă facă să vă simțiți vinovați sau să vă inducă senzația că sunteți în primejdie, să vă laude foarte mult, sau să vă inducă confuzie cu atitudini conflictuale. Oricare din aceste tehnici conduc către obținerea unui rezultat pe care îl dorește manipulatorul de la voi.

Așadar, cum puteti ieși din aceste mecanisme de comunicare dăunătoare? Nu este complicat și procesul are puterea incredibilă de a vă schimba viața. Când cineva vrea să vă manipuleze concentrați-vă atenția pe următoarele întrebări: “Cum mă simt în această situație? Ce gândesc cu adevărat în legătură cu ceea ce mi-a spus interlocutorul?”

 

Să vorbim acum despre doi pași  pentru a ieși dintr-o situație de manipulare:

Primul pas constă în recunoașterea comportamentului manipulator, așa cum vă spuneam mai sus.  De exemplu, puteți recunoaște imediat tehnica de a vă face să vă simțiți vinovați, deoarece manipulatorul vă atribuie responsabilități care nu vă aparțin. Sau puteți recunoaște criticile manipulative care arată ca un fel de atac asupra identității.

Iată câteva exemplele de manipulare: “Nu am avut nici o îndoială că erai o persoană proastă”, “Când vorbești, nu poți face altceva decât să te plângi”, “Biroul tău este expresia tulburării tale”.

Al doilea pas constă pur și simplu în a evita să faceti în mod automat ceea ce manipulatorul vă împinge. Mai bine răspundeți într-un mod asertiv, așa cum vă spuneam într-un articol anterior. Pârghia principală pentru a ieși din manipulare este asertivitatea! Nu uitați că puteți spune „ Nu sunt de acord”, „Nu pot”, fără să vă simțiți vinovați și fără să considerați ca sunteți obligați să faceți ceva care este împotriva voinței voastre.

 

Ceea ce am scris despre modul de a evita manipularea vă va ajuta cu siguranță în interacțiunea cu un interlocutor care încearcă să vă condiționeze gândurile și comportamentele.

 

Lectură plăcută până data viitoare!