Unde dorm bebelusii

Unde dorm bebelușii noaptea?

 

Dragii mei, m-am gândit că aceasta este o preocupare permanentă pentru părinți, în special dacă este vorba despre primul copil.

Prin intermediul acestui articol doresc să vă împărtășesc o parte din experiența mea de psiholog, mai precis că nu există un singur răspuns la această întrebare, deoarece depinde de vârsta copilului, de faza de dezvoltare, dar și de dinamica și obiceiurile fiecărei familii. Este important să vă amintiți mereu că fiecare copil este diferit, ca și familia lui, deci ceea ce funcționează pentru unul nu va fi neapărat bun pentru ceilalți.De obicei căutăm niște rețete universale, aparent ușor de aplicat, dar în realitate este posibil să nu răspundă  nevoilor copilului și părinților.

Unde doarme copilul noaptea este subiectul unei controverse vechi. Până pe la începutul anilor 1900, dormitul copiilor împreună cu părinții lor în același patera ceva normal chiar și pentru copiii mai mari. Chiar dacă la un moment dat s-a vorbit mult despre avantajele pe care le are copilul dacă doarme singur, în prezent există teorii care scot în evidență beneficiile unui contactîntre copil și părinținoaptea (teoria atașamentului lui William Sears).

Nevoia copilului de a dormi cu mamaîn primele zile după naștere este în conformitate cu teoriaexistenței unei nevoi puternice de contact fizic, deoarece copilul ar trebui să rămână în strânsă legătura cu  mama încă ceva timp pentru a finaliza maturarea sistemului nervos care permite controlul voluntar al mișcărilor și percepția propriilor limite ale corpului. Este așadar datoria părinților, în special a mamei să împlinească această nevoie ținând copilul în brațe și apropiindu-se de el și în timpul somnului.

În acest caz este important să se țină cont de măsurile de precauție necesare pentru a reduce riscul de „SIDS“ (DeathSyndromeSuddenInfant), adică situația în care părintele se poate întoarce în somn și se poate așeza pe copil. Există mulți factori care trebuie luați în considerare, de exemplu, consumul posibil de alcool sau de droguri, care pot schimba abilitatea părinților de a se trezi, dar și supraponderabilitatea unuia dintre cei doi părinți,oboseala mare sau utilizarea unorpături prea grele. Dacă nu pot fi asigurate aceste condiții este mai bine pentru bebeluș să doarmă singur.

Nevoia de apropiere poate fi satisfăcută și în condițiile în care bebelușul doarme în aceeași cameră cu părinții dar nu în același pat, iar contactul fizic se realizează când primeștemâncare. Un avantaj al acestei soluții este că nici unul dintre părinți nu trebuie să renunțe la spațiul său în pat pentru a ține copilul aproape, factor care uneori poate duce la deteriorarea relației de cuplu.

Așadar, nu sunt alegeri corecte și greșite, este important să aveți grijă întotdeauna de siguranța copilului, să fiți conștient de ceea ce faceți și să alegeți cea mai convingătoare soluție pentru voi și pentru familia voastră.

Lectură plăcută, până data viitoare!  Dr. Leli